bandenspannig opmeten

Waarom het belangrijk is de bandenspanning te controleren

Door vijf minuten te gebruiken om uw bandenspanning te controleren kunt u uzelf geld en kopzorgen besparen

Wist u dat het niet de band is die het gewicht van uw voertuig draagt, maar de luchtdruk in de band? Het is dus geen verrassing dat de bandenspanning van invloed is op veel belangrijke kenmerken van de prestaties van het voertuig, zoals: rijcomfort, koersvastheid, grip in bochten en bij het remmen, plus het algemene rijgedrag.

De banden van uw auto op de juiste spanning houden, zoals aanbevolen door de autofabrikant, is een essentieel onderdeel van bandenonderhoud. Banden die de voorgeschreven spanning hebben, gaan langer mee en dragen bij aan de veiligheid van het voertuig en zorgen voor minder brandstof verbruik.

Controleer de bandenspanning

Controleer de bandenspanning ten minste eenmaal per maand.
Banden met een te lage spanning hebben ook een hogere rolweerstand, wat het brandstofverbruik verhoogt. Bovendien slijten ze sneller aan de buitenranden van het loopvlak, waardoor ze sneller moeten worden vervangen dan bij banden met de juiste spanning.

Te hoge bandenspanning is een minder groot probleem. Moderne banden kunnen gemakkelijk een spanning aan die hoger is dan de aanbevolen spanning voor normaal rijden. Als de bandenspanning echter constant te hoog is, rijdt hij minder comfortabel en slijt hij sneller in het midden van het loopvlak, wat betekent dat hij ook sneller moet worden vervangen dan wanneer de bandenspanning correct is.

Waarom de juiste bandenspanning belangrijk is

Een lage bandenspanning beïnvloedt de remafstand en zorgt voor een minder goed stuur- en weggedrag. Dit kan vooral gevaarlijk zijn wanneer je een noodstop of een plotselinge uitwijkmanoeuvre moet maken.

Bovendien zorgt lage spanningen ervoor dat de zijwanden van de band overmatig buigen, wat warmte genereert. Terwijl matige hitte gewoon de slijtage van het loopvlak versnelt, kan grote hitte leiden tot verlies van loopvlak segmenten of zelfs klapbanden. Daarnaast zorgt deze extra wrijving van een te lage bandenspanning voor meer brandstofverbruik dan wanner de band op ede juiste spanning is.

Hoe je de juiste bandenspanning kunt bepalen

De bandenspanning is niet voor elke auto hetzelfde, het hangt onder andere af van de baden maat, banden type, het gewicht van de auto en de plek waar de band gemonteerd is.

Raadpleeg het instructieboekje van uw auto of de sticker met de bandenspecificaties op de deurstijl aan de bestuurderszijde. Bij oudere modellen (vóór 2003) vindt u de informatie over de bandenspanning in de klep van het handschoenenkastje, de tankklep of het kofferdeksel.

Gebruik niet de bandenspanning die in de zijwand van de band is gegoten. Deze geeft de spanning aan die nodig is om het volledige nominale draagvermogen van de band te bereiken, niet de spanning die voor uw specifieke auto is voorgeschreven.

Wanneer u niet weet welke bandenspanning nodig is voor uw auto, kom gerust even langs bij onze garage in Lopik. Wij kunnen dan gratis uw bandenspanning controleren en kunnen we uitleggen waar u op moet letten als u dit zelf wilt doen bij bijvoorbeeld een pompstation.

De bandenspanning van voor en achter kunnen verschillen, en ook wanneer de auto volledig beladen is of voor langdurig snelweggebruik wordt gebruikt. Een hogere bandenspanning verhoogt het draagvermogen en vermindert de warmteontwikkeling.

Tips voor het oppompen van banden

  • Controleer de bandenspanning regelmatig. Een keer per week is het beste, maar doe het in ieder geval niet minder dan een keer per maand, en altijd vóór een lange reis.
  • Gebruik een drukmeter van goede kwaliteit. Meetklokken en digitale meters zijn nauwkeuriger en kosten ergens rond de 15 euro.
  • Volg de door de autofabrikant aanbevolen bandenspanning en niet de spanning die in de zijwand van de band is aangebracht.
  • Controleer de spanning voordat u gaat rijden wanneer de banden in rust zijn geweest en niet warm zijn.
  • Een verhoogde bandenspanning (meestal 2 tot 6 psi hoger) is normaal wanneer de banden warm zijn.
  • Verhoog de bandenspanning als de autofabrikant dit aanbeveelt, bijvoorbeeld bij het trekken van zware lasten of bij langdurig rijden op de snelweg.